З 1 вересня 2021 року в українських школах почали діяти нові норми харчування для учнів. А вже з 1 січня 2022 року розпочали готувати їжу за новими правилами та рецептами. Як повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, нове шкільне меню — це не лише про зменшення солі та цукру, це про пріоритети здоров’я дітей та про потенційно здорову націю. «Наші діти мало рухаються, вживають забагато цукру та солі. І як наслідок, вже у підлітковому віці мають серцево-судинні захворювання та страждають на ожиріння», — зауважив очільник відомства. Оновлене меню складається із традиційних українських, середземноморських, сезонних, безглютенових та безлактозних страв. Наприклад, у меню будуть такі позиції як сирна запіканка з бананом та ягодами, чахохбілі з куркою, кускус, шпундра, рибні нагетси, полтавський борщ, банош, пудинг, лобіо та бефстроганов. Меню розробила команда шеф-кухаря та активіста Євгена Клопотенко та CultFood за допомоги дієтологів, технологів та фахівців МОЗ. З введенням нового меню у стравах, що готуються у закладах освіти, обмежується кількість солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження. Зменшена кількість соків. Знижені норми споживання хліба та картоплі. Водночас збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Зокрема, нові норми виключають з раціону ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, оскільки ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.
Харчуйтеся правильно та будьте здорові!!!